In het oog wordt de lens door ophangbanden op zijn plaats gehouden. Deze ophangbanden kunnen verkeerd zijn aangelegd, scheuren of langzaam afsterven. Het gevolg hiervan is dat de lens loslaat. De lens kan gedeeltelijk loslaten of zijn geheel loslaten . In het laatste geval naar voren of naar achteren kantelen. Een gekantelde lens kan vervolgens de afvoer van vocht uit het oog blokkeren. Wanneer kamerwatervocht uit het oog niet kan worden afgevoerd, zal dit vocht zich gaan ophopen in het oog en ontstaat glaucoom, ook groene staar genoemd.
De behandeling van een volledige lensluxatie bestaat uit het operatief verwijderen van de losgelaten lens uit het oog. Deze behandeling dient bij honden op korte termijn te worden ingesteld: binnen 1 tot 3 dagen. Als er langer wordt gewacht, is er bij de hond grote kans op ontstaan van glaucoom.
Soms wordt besloten om de lensluxatie alleen met medicatie te behandelen en is het van groot belang om regelmatig op controle te komen. Een omstandigheid waarin dit besloten kan worden is bijvoorbeeld een zeer oude hond met een groot narcose risico.
Er is een DNA-test beschikbaar en bij de volpino italiano moeten de ouderdieren voor de fok getest worden. Met zieke dieren mag niet gefokt worden, maar dragers mogen met vrije dieren gekruist worden.