volpino italiano

 

De Volpino Italiano is een kleine Italiaanse Keeshond
De Volpino is bijna altijd wit, maar kan ook in rood voorkomen, en heel vroeger bestond er zelfs een zwarte variant. De rode kleur is echter nagenoeg uitgestorven, hoewel sommige Italiaa

Copyright NKCnse fokkers hun best doen deze kleur weer terug te fokken en er de laatste 2 jaar weer rode Volpini in het Italiaanse stamboek zijn ingeschreven.

De Volpino heeft een dikke vacht, met lang, recht haar. De vacht vergt relatief weinig onderhoud: af en toe borstelen volstaat om klitten te voorkomen. Met een goede borstel en goed bijhouden is dit echter geen probleem.

Het is een eeuwenoud ras, dat vroeger bijzonder populair was, niet alleen bij rijke families van aanzien, maar ook bij boeren en eenvoudige mensen. Het was het hondje van Michelangelo. Om onduidelijke redenen is het aantal op een gegeven moment zover gedaald dat in 1965 nog maar 5 exemplaren werden ingeschreven in het Italiaanse stamboek. In 1984 toen het ras bijna was uitgestorven, heeft de Italiaanse kennelclub besloten het ras weer in ere te herstellen. Met de overgebleven exemplaren is begonnen een nieuwe start te maken. Op dit moment verbetert de situatie, maar zeker vergeleken met andere soortgelijke rassen zijn de aantallen nog niet hoog.
Ook in eigen land dus een zeer zeldzame verschijning!

De populatie in Nederland is zeer gering. De afgelopen jaren zijn er totaal 4 nestjes geweest en een aantal imports. Behalve in Scandinavië is de populatie ook in andere Europese landen erg minimaal als tot niet bestaand. In Amerika en Canada bestaat een bescheiden populatie van een kleine 100 Volpino’s, gefokt uit Italiaanse en Scandinavische importen.

De Volpino is een zeer levendig en actief hondje (in Italië wordt er zelfs behendigheid mee gedaan), uiterst gehecht aan z’n baas, geen allemansvriend, zeer alert met een sterk waakinstinct. Hij blaft bij onraad zodat de grote echte waakhonden wakker worden om hun taak te kunnen doen.

Hij is robuust en vitaal en kan 15 jaar worden.
Reuen zijn 27 – 30 cm, teven 25 – 28 cm.

 

since 1924

error: Content is protected !!